Script

Egy ismerősömmel beszélgetek Skype-on. A srác néhány éve kinn él Angliában, rendező, van már pár referenciamunkája, és most szeretne egy 90 perces akciófilmet, saját forgatókönyvből, ami majdnem kész, csak még nem tudja, hogyan fejezze be a scriptet.

Miről szólna az egész, kérdem, és kinyitok egy 15 éves Glenfiddich-et.

Most a részletek nélkül, mondja, a zsaru kergeti a rosszfiút, aki valahogy mindig egy lépéssel előtte jár, ugyanis valaki súg neki a zsaruk közül. A végén persze utoléri és szétlövi egy aknavetővel, az árulót pedig leleplezi.

Nem jó, mondom, és ez a-végén-győz-a-jó-befejezés végképp rémes.

No és akkor hogy?, kérdi, és tudom, hogy most sodor egyet.

Nos, mondom, és nézegetem az ital színét, ahogy barnán aranylik a pohárban, a zsaru felesége súg a rosszfiúnak, akinek már egy ideje a szeretője. A zsaru ugyanis mindig mindent elmond a nőnek, mert egy lúzer barom, és szerelmes belé, épp ezért nem sejt semmit végig. Az, hogy végül utoléri a rosszfiút, csak egy fatális véletlen miatt jön be. A film végén pedig a zsaru verekszik a rosszfiúval egy toronyház tetején, ledobja, a fickó zuhan és beleesik egy zászlótartó rúdba, épp függőlegesen, a rúd átfúrja, szétdarálja a csigolyáit, a teste csúszik le rajta, de az öreglyuknál leszakad a feje, ami fennmarad a pózna tetején, a teste viszont lesiklik a rúd tövére, és így épp úgy néz ki, mint egy nagy zsiráf.

Hallgat, tehát folytatom.

A zsaru hazamegy, szólítgatja a feleségét boldogan, de csak a nagy csönd válaszol, benyit a szobába, és a nő ott lóg egy falra vert húskampón, ami a torkába van akasztva, a vége az egyik szemén jön ki, a mellére pedig egy üzenet tűzve: mindig egy lépéssel előtted leszek. A fickó lerogy és üvölt, előrenyújtja a kezeit, és már csak annyi látszik, hogy kitárt tenyerébe cseppenként hullik nő a piros vére.

És hol az optimista befejezés?, kérdi a srác. 

Nincs happy ending, mondom. A dolgoknak legfeljebb az eleje lehet boldog, a vége soha.

Erre így nem is adnának pénzt, mondja végül.

Akkor tedd szét a producereknek a lábad, mondom, és kortyolok egyet a skót mannából, mert nekem teljesen mindegy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marquisdesade.blog.hu/api/trackback/id/tr751632750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirko 2009.12.30. 15:56:09

Egy népszerű sorozat idei fináléja jutott eszembe a sztori befejezéséről, csak ott az üldöző maga is gyilkos...dereng valakinek?

Hollywood already did it.

2009.12.30. 16:45:27

pláne, hogy ez így egy hetedik utánérzés. fokozná az élményt, ha egy nemzetiszín zászló is van a zászórúdon, amely a zuhanás után bélsárral és vérrel összekenve lengedezne az erős szélben, összefröcskölve a kiérkező rendőrök arcát.

cro 2009.12.30. 17:29:54

Hogyhogy nincs happy end? Meghalt a nej, nem?

Simone 2010.01.03. 06:30:03

@Mirko: nekem tobb poszton folyamatos plagium erzesem van, de leszarom mar