Isten tenyerén, I.

1242

 

Alig merünk kimászni az erdőből. Barlangban laktunk hónapokig a hegytetőn, ahova nem tudtak feljönni, mellettem szült meg egy nő egy halott kölyköt, két feje volt, egyszerűen csak beledobták a tűzbe. A fák kérgéből sütött lepényt ettünk, hogy utána kihányjuk. Nem fürödtünk, mert nem volt hol, ha felsírt egy kisgyerek, rongyokkal fogták be a száját, üzekedtek mellettem, meghaltak mellettem, vicsorgó szomszédok kapartak a farkukról leszedett túróval értelmetlen krikszkrakszokat a hideg falra, amit aztán nyomtalanul lemosott a halkan, alig látható sodorban lecsorgó víz.

Aztán, valaki azt mondta, elmentek.

Néha összeverekedtünk egy-egy marék moháért, és nem akarom elmondani, hogy a pár megmaradt kecskéinkkel és bárányunkkal ki mit tett az elmúlt hónapokban. Az, hogy a csecsükből szopták ki a tejet, az csak a kezdete volt a kétségbeesésnek.

Állítólag elmentek.

Egyszer arra ébredtem, hogy a szomszéd paraszt belei, nyálkásan, bűzösen, belezuhantak az arcomba. Arra ébredtem, hogy sikoltozok. Összeveszett valamin valakivel, talán csak egy kéreg kenyéren, talán csak a legjobb barátjával. És az belemártotta a kését. A paraszt mindkét kezét a hasára tapasztotta, arcán ostoba döbbenet ült, ujjai között pergett rá az élete, épp rám.

Kis magonc voltam még ekkor, de értettem már mindent. Halált, életet, életnek indult halált. Mellettem kezdett el egy lány menstruálni, még érzem az orromban a rongyok szagát, amiket a lába közé tuszkolt.

Harmincketten maradtunk, kicsik öregek, nők, férfiak együtt, összezárva, házak, legelők, rétek híján. 197 falumbélit nyilaztak le, öltek meg, égettek el, erőszakoltak vérbe, tiportak le lovakkal. El sem temethettük őket, rothadnak, ahol elérte őket az úr irgalmatlan irgalma.

Nyolc hónapja lakunk a barlangban, aminek az alját átitatja a szag, a takony, a vér, a szar.

Egy téli napon két medve akart bejönni a barlangunkba, cudar hideg volt, két parasztot szaggattak szét, mire meghátráltak a kövektől, amiket rájuk dobáltunk.

Aztán egyszer, már tavaszkor, Mikó bácsi, a falunagy kimerészkedett, fél nap múlva visszajött és azt mondta, tényleg elmentek.

Mit láttál, bácsi, kérdeztük többen. A falu?

Az öreg megrántotta a vállát, előkapta a pipáját, megtömte olyan növényekkel, amiket csak az öregek ismernek, leszívta a füstöt.

A falu? Az nincs. Csak a romok vannak. Bozsó felesége a kislányaival egy gabonatárlóban rohad. Oda mászott be szegény, észrevették. Rájuk gyújtották. Három csontváz van egybeolvadva. Bozsó meg lóg a fán, amin megnyúzták. A varjak csipegetik.

Vissza lehet menni?, kérdi valaki.

Mikó bácsi szippant még egyet és azt mondja:

Muszáj.

Elindultunk, Mikó bácsi fogja a kezem, koszosan, büdösen ereszkedünk lefelé. Nézzük azt, ami megmaradt.

Aztán visszamentem a barlangba, nem volt papunk, két lóval szakították szét, hát csak rajzoltam egy keresztet a falra, és megkérdeztem:

Hol voltál, amikor a legjobb barátomat nyársra húzták? Hol voltál, amikor a vetésünket letiporták? Amikor Bozsó asszonyát és gyerekeit élve megsütötték? Élvezed ezt az egészet? Te csinálod ezt? Te akarod ezt? 

Meg foglak találni, Isten, megtalállak és szétverem a pofád, te önző, kegyetlen idióta, amíg élek, téged foglak keresni, akkor is, ha soha többé nem hiszek benned. Lenyúzom a kurva bőröd és azzal takarlak be, te rohadék.

Aztán lementem és elvetettem az új termést, apám nevében, akit karóba fagyva találtam meg a határban.

Anyám húzta az ekét, mert az egyetlen ökrünket is megették ezek a kutyafejűek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marquisdesade.blog.hu/api/trackback/id/tr41930162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tuvalu 2010.04.17. 22:40:39

Ez a tegnapi sírásós cikk lenyomata a tatárjárásról?

Tuvalu 2010.04.17. 22:41:19

Ott mondjuk nem magtár volt, hanem kemence, meg nem 2 kislány,de lényegében az ihlethette.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.17. 22:56:05

nah, ez most bejött... lehet, gyakrabban kellene belerévedned valami múlt-lavórba vagy mifene...

borigabi 2010.04.17. 22:56:30

Ez nagyon tiszta volt.

astor12 2010.04.17. 23:14:32

Mi bajotok van?
hibátlan!

ergerberger 2010.04.17. 23:14:52

Istent nem tudod megölni, ugyanis nem létezik, csak a hülye emberek találták ki. Ezért faszság drámázni rajta, hogy hol volt meg hol nem volt, meg hogy miért hagyta ezt meg azt. Csak az idióták feszülnek rá erre a kérdésre.

KenSentMe 2010.04.17. 23:26:39

@ergerberger: "Istent.. csak a hülye emberek találták ki."

Most kezdjem el elővezetnii, hogy jó tízezer éve, amikor még bármilyen társadalmi szervezettség csíráiban sem létezett, és az emberek átlagos szókincse alkalmatlan volt arra, hogy megosszák egymás közt a munkát (sic!), akkor milyen nagy gondolati vívmány volt megalkotni az istenfogalmat, mágikus egységbe foglalni a világot? Nyilván teljesen véltelen, hogy minden korai civilizáció, eposz, stb. erősen teista.. akik meg ezeket létrehozták, és megvetették a mai világunk alapjait, azok nyilván igen veretes és címeres barmok voltak, csakiscsak te vagy az okos.

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.04.18. 00:08:10

és a kedves posztíró a harmadik bekezdésnél megigazgatta a bugyikáját, mer a gonosz bőrfotőj besodorta a popijába?

fedélzeti kompót 2010.04.18. 00:14:57

néha van egy olyanom, hogy azt képzelem az utolsó ítéletkor nem a lelkek felett mondanak ítéletet, hanem a lelkek mondják el istennek, mennyire tetszett nekik ez a világ. türelmesen toporgok a sorban hiszen ez már az örökkévalóság, egyik izzadt tenyeremben a sorszámom, a másikban pedig egy félméteres vascső, hogy a megfelelő helyeken rendesen tudjak hangsúlyozni. van egy rémálmom is, az ugyanez csak nincs benne vascső.

Unreachable 2010.04.18. 00:27:09

Nem vagyok olyan klasszikus értelemben vett Isten hívő, de azt megértettem, hogy bármilyen szörnyűség is történik a földön, az embernek nincs joga ítélkezni Isten fölött, neki viszont igen fölöttünk. És Isten kegyetlen. Ez az igazság. De, semmi nem történik ok nélkül állítólag. És aki a legborzasztóbb halállal hal is meg a földön, ha hitt Isten kegyelmében, annak ott a megváltás, és a halál utáni örök boldog élet amihez a földön semmilyen boldogság nem mérhető. Úgyhogy, mindent összefoglalva, az írás egy rakás szar;D

Egregor 2010.04.18. 01:01:02

Unalmas, elcsépelt nyavalygás a primitív korlátolt ostobák részéről, akik valamit nagyon félreértettek még kiskorukban, és azt hiszik, ők aztán tudják a frankót, tehát globális összefüggéseiben is képesek gondolkodni a világról, holott még a saját szaros kis életükkel sincsenek tisztában, és amikor valami olyan történik velük, ami nekik nem tetszik, akkor rögtön bűnbakot keresnek.

Ha mást nem találnak, hát előrángatnak egy ovis kifestőkönyvbeli istenfigurát, azt a rongybaba-félét, leköpdösik, leokádják, még a taknyukat is ráfújják és aztán azt mondják: nem létezel, bibibi!

Ezek után magukat felvilágosult ateistának nevezik és verik a mellüket, milyen jól át is látták a mindenség egészét, és bebizonyították, a rongybaba nem Isten, és ezért Isten nem is létezik!

Az meg, hogy valaki százhuszonkétezer-hatszáznegyvenhetedik alkalommal ír a "milyen szar nekünk, a rongybaba-isten tehet róla (aki ugyebár nincs, mint megállapítottuk), kegyetlen egy rongybaba, fúj-fúj, ne higgy benne!" témáról, hát, mit is mondjak.

Uncsi.

vasziljevics 2010.04.18. 01:04:27

nekem tetszett. akinek meg nem, az hülye. pont.

ja, az meg, aki ez után is csak az ateizmust tudja szidni, az meg szóra sem érdemes, mert az értő olvasás biztos nem szerepel a képességei sorában.

Csorfab 2010.04.18. 01:21:34

@Unreachable: hosszabban akartam válaszolni, de az általad ideokádott hányadék komment nem ér többet: egy buta fasz vagy.

Kedves bloggazda, az írás fantasztikus volt, rég olvastam ilyen színvonalasat a neten.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.04.18. 02:32:29

Előttem van a kemencés kép. Így kegyetlen olvasni.
Jó lett.

whale 2010.04.18. 06:39:19

Baszott jó lett ez is. Monnyuk az eredeti sztori is hátborzongató. Ilyenkor sajnálom, hogy nem valósítottam meg gyerekkori álmomat és nem lettem régész....
Na mindegy. Te meg írjál b+, mert jól nyomod!

Hosia 2010.04.18. 07:17:45

ez tenyleg jo lett.

2010.04.18. 07:25:46

Olvassátok inkább Kertész Imrét és gondolkodjatok a holokausztról. Az reálisabb.

Balangó 2010.04.18. 07:51:43

Brutális, de ott van.

Mi az a tegnapi sírásós cikk? Belinkeli nekem valaki?

ivangroznij, ne haragudj, de kezeltesd magad.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.18. 07:53:42

@VRbagoly: Milyen egységes lett, a világ, ugye. Cseppet sem rugaszkodtunk el a valóságtól, nincsenek delúzióink. Köszönjük meg azoknak, akik kitalálták istent, hogy milyen jó, fenntartható boldog világot alapoztak meg.

KenSentMe 2010.04.18. 07:56:05

@ergerberger: Á, úgyis kár beléd.. a vallások kulturális, filozófiai, történelmi (!), irodalmi, stb. jelentősségéről biztos még sosem hallottál.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.18. 08:10:43

Talán egy kicsit kevesebb LLL-ostobaságot kellett volna olvasni, és kicsit több irodalmat meg odafigyelni töriórán. Egészen biztosan semmiféle pipát nem tömött meg senki Magyarországon a Mohácsi-vész előtt. "I. Fülöp parancsára, Hernán de Boncalo (az Indiák krónikása és történetírója) hozta az első dohánymagvakat Európába 1559-ben." Ettől még ugyan lehetett volna pipázni, de szinte biztos, h a dohányzás előtt nem pipázott senki Európában, kis edényekben füstölhettek, de azt sem a jobbágyok. Stb. Ezek miatt a történelmi pontatlanságok, elnagyoltságok miatt egész végig az volt az érzésem, h a cselekmény 2022-ben játszódik, amikor Magyarországon (is) kikapcsolták az áramot. De a végéből arra kell következtetnem, h te inkább a tatárjárásra gondolhattál. Nos, az biztosan nem ilyen volt. Egész más világkép élt akkoriban. Utána nézhettél volna, mondjuk elolvashattad volna Kodolányitól a Julianus barátot.. Illett volna, bassza meg..

2010.04.18. 08:20:32

@Balangó:

Miért én kezeltessem magam? Mert a tatárjárás az idők távlatában már csak borzongató mese, Auschwitz meg közeli valóság? Nem mersz szembenézni azzal hogy a XX. sz-i ember (és az ember úgy általában) brutális állat, és a civilizált európai ebben a tekintetben semmiben nem különbözik a barbár tatártól?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.04.18. 08:23:16

@ivangroznij: Groznijban is ilyen magabiztos lennél?:D

EvilHedgehog 2010.04.18. 08:25:07

Én hiszek istenben, a szememben a jóisten egy függvény...és úgy hívják hogy RANDOM....

zeta 2010.04.18. 08:44:03

te, mielőtt még írói pózba vágnád magad, nem kellene megtanulni a magyar nyelv szabályait? mint például számbeli egyeztetés?

"a pár megmaradt kecskékkel"

pffff.

a képzavarokat nem iodézem, túl nagy munka lenne. az oda nem illő és hibás jelentésben használt szavakkal kapcsolatban pedig az Értelmező Kéziszótárt javasolnám.
Írás helyett pedig egy pszichiátert.

vajdasagi 2010.04.18. 08:57:04

@EvilHedgehog: Én ehhez nagyon hasonlót képzelek el, de azért számomra a lényeg éppen ebben a különbségben lakozik. Tehát szerintem is egy függvény. De annyira bonyolult, hogy nem értem a működését, és ezért hajlamos vagyok azt gondolni, hogy RANDOM. Sőt, amíg nem változik a helyzet, addig eszerint is élek, ehhez igazodom. De sejtem, hogy ez a RANDOM majd egyre kevésbé lesz az, ahogy haladnak az évezredek...

EvilHedgehog 2010.04.18. 09:14:07

@vajdasagi: Nagy számok törvénye... ;D

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.18. 09:23:19

@m.maria, @zeta: ti ugye mindketten vicceltek? Az egyik azt képzeli, h az írók amúgy Jack Londonosan kőkemény életet éltek, azért tudtak több száz oldalas könyveket összehozni, nem pedig jobbára középosztálybeli, vagy annál még kicsit jobb módú álmodozók voltak, akik középosztálybeli, vagy annál kicsit jobb módú olvasóknak írtak.

Soha nem hallottatok a szerkesztők áldott munkájáról, akik egy cipősdobozra való összefirkált, pecsétes papírból csináltak könyvet, mi? Vagy csak megjátsszátok, h nem hallottatok. Ugyan merre van a ti steril írói világotok, ha nem a fantáziátokban?

Egy írónál nem az számít, tud-e helyesen írni, mert majd a szerkesztő tud. Nyomtatásban megjelent fordításokat olvastam olyanokat, amik még az én gyatra nyelvi érzékemnél is kiverték a biztosítékot, szal térjetek vissza a földre.

Az írásnál szerintem elsősorban az számít, van-e történet, jó-e a történet, van-e sodra, képes-e elvarázsolni. Ha igen, majd kezelésbe veszik az erre hivatott emberek (akik mesélni nem tudnak, de a kisujjukban van a nyelvtan csínja-bínja), és elvégzik a munkájukat.

Itt az a valódi probléma, h nem oké a mese. Az ember azt várja, h a nagy kínban, szenvedésben, egyszer csak felkiált vki és azt mondja: gyertek, menjünk le, nézzük meg maradt-e valami a Tesco-ban! Azonkívül, h az elejére ki van írva, h 1242, semmi nem utal erre a korra. Sem a szereplők, sem egyáltalán semmi. Ez egy huszadik századi ember sztorija, nincsen semmi köze a XIII sz-hoz, hiába van odaírva az elejére, h 1242, az ember azt gondolja, ez vmi irányítószám.

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2010.04.18. 09:27:26

Szard le a sok rinyáló pöcsmadarat és folytasd.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.18. 09:41:00

Tótaw meg szily elélvezett.
Ez kell az index címlaphoz.

Balangó 2010.04.18. 10:42:33

Én azt gondolom, hogy ezt nem a tatárjárás történelmi ábrázolásaként kell felfogni, hanem a valami rettenetes, borzalmas idegentől menekülő és bujkáló, mindenüktől megfosztott emberek testi és lelki állapotának leírását. Természetesen költői szabadsággal.

kardinálispinty 2010.04.18. 12:09:44

az igazi történelmi regényben, drámában és elbeszélésben a hiteles történelmi háttér fontos. Shakespeare-nél például nem az... egy csomó esteben a történelem csak ürügy, ahogy a sci-fi vagy a fantasy is: a lényeg a máshol és a máskor, hogy az író látszólag eltéphesse magát a saját korának szemüvegétől. Ez persze nem fog menni, de nem is kell: ez a történet is a mának és a máról szól. Nyilván sokkal jobban is meg lehetne írni és tele van közhelyes fordulatokkal, de van egy olyan hangulata, ami szerethető. Nekem.

kardinálispinty 2010.04.18. 12:14:43

Persze nem baj, ha hiteles a történet, de nem feltétel. Verne regényeiben alig van olyan mozznata, ami természettudományos szempontból megállja a helyét, "íróasztal-mérnök" volt. Az viszont, aki az utazás a Holdba olvasása közben nekiáll kiszámolgatni a röppályát, reménytelenül menthetetlen. Saját példával élve: speciel utánanéztem egy bejegyzésem okán, 1592-ben egy jó módú flamand ihatott-e kávét. (ihatott) A bejegyzés monanivalóját a szenvedélyről (Na kit szeret apa? A kávét?") ez semmiben nem befolyásolja.

Koldun 2010.04.18. 15:47:17

@m.maria: mi a helyzet marikám? hozzászólásaidból kitűnik a koprofág hajlam, persze ez nem baj, ismerd csak be.

a többieknek annyit, hogy legközelebb olvassátok magát a történetet is, ne csak a betűket.

Tiszteletem, Márki.

whale 2010.04.18. 17:58:15

@m.maria: Ne legyél már ennyire eccerű...

Itt a sztori.
sirasok.blog.hu/2010/04/16/halottak_a_kemenceben

Kezded már érteni?

herpesz 2010.04.18. 18:08:29

Csodálatos... isten hozott a realityben... Ugyanez megy a reggeli metrócsúcsforgalomban.

el menta macska 2010.04.18. 18:42:33

Az Ördög műve, nem Istené.

pavor nocturnus 2010.04.19. 15:19:36

...s ez itten még mindig azzal ámítja magát, hogy készülődik egy esetlegesen bekövetkező kataklizmára... s asziszi, hogy egyszerű, ám célravezető terve az, hogy minél több romlott élelmiszert fogyasszon, megedzve ezzel a gyomrát egy jövőbeni éhínség esetére... s asziszi, hogy amikor az emberek sorvadtan haldokolnak, ez itten a dögkutakból kihúzott állattetemeken fog megélni... De nem... Megin' csak szellentett picit, s nem a pórusaiból árad a bűz, nem is zsigerei lápja termeli, s nem is bőre kohója pöfékeli a világba... Medvehagymát, megbüdösödött tarját, és erjedt juhtúrót zabált, flatulált, de sajnos nem a gyomra rohad, hogy érdekessé válhatna egy pillanatra...

Lorenzaccio 2010.04.19. 21:34:16

Vámos: Apák könyve.
I. fejezet, Kos község, Óbarlang, gyakorlatilag ugyanez a sztori.

Liquid_Night 2010.04.29. 08:20:09

Íme az emberi körforgás...

:)

währenßhöhleigkeitigchen 2010.05.07. 21:15:27

Senki se akadt fenn a pipán ... még aki fikáz, az se. Le tudtad kötni őket, grat.
(A vámos párhuzam stimmel. Te is vámos vagy?)

tavaszkisasszony 2010.05.08. 10:43:58

mivel nekem is pont a VM párhuzam jutott eszembe nem bánom, hogy előttem már már is jelezte, ha már be(le)léptem, jöjjenek csak a távolból azok a ferde illatok

bár hozzáteszem, jobb, hogy más elképzeli helyettem, nekem meg elég csak olvasnom

de Sade márki 2010.05.15. 16:00:47

@Lorenzaccio: Örökké elégedetlen kollegám: esküszöm, hogy nem olvastam. Pedig Miki bácsi kedvemre való élőlény.
No de majd.